logo

10 načina da upadnete u zamku mama-srama

Svi mi roditelji, hajde da priznamo, povremeno upadamo u ovu zamku posramljivanja drugih roditelja, a naročito mama. Da ne ulazimo sada u razloge, ljudski su. Ono što je važno jeste da smo toga i svesni pa da se ponekad i ugrizemo za jezik. 

Naročito se dešava da smo i mi mame starije dece zaboravile kako izgleda trudnoća, porođaj, dojenje, pripremanje flašice, pa, sad, kao iskusne, želimo da posavetujemo one kojima će savet dobro doći, jer mi smo to prošle i znamo kako im je. Da li će im svaki savet dobro doći? Upadamo u zamku da i same postanemo one koje preispituju tuđe postupke, iz najbolje namere. Neće nas oprati čak i ako posle kažemo „ali nisam tako mislila“.

Ukoliko u blizini imate trudnicu ili mladu mamu, razmislite kako razgovarate sa njom. Naime, žene su jako osetljive tom periodu. Usled nagomilanog straha i brige za dete, preživljenog bola tokom porođaja, iskrivljene slike o intimi, hormonskog disbalansa i preplavljenosti emocijama, stvarno im ne treba dodatno posramljivanje, osuđivanje i kritika.

One već dovoljno same sebe dovode u situaciju dubokog preispitivanja o tome da li su i koliko dobre mame za svoje dete, a pritom činjenica da su pokretna meta za bezbroj neželjenih saveta omalovažavanja i posramljivanja, može samo da ih učini dodatno nesigurnim.

Zato, ako ste drugarica, mama, svekrva, rođaka, komšinica ili slučajna prolaznica i sigurno imate dobronameran savet, pripazite da ipak ne povredite blisku mamu i da ne upadnete u ovu zamku.

 

   1. Osporavanje ponašanja trudnice

Ako vidite trudnicu sa kesicom grickalica ili u restoranu brze hrane, pa dobijete neverovatnu potrebu da prokomentarišete kako to nije zdravo za njen plod, samo se ujedite za jezik. Ne znate da li ta mama možda mesecima povraća ili joj je muka i od čaše vode, pa konačno uživa u povratku čula ukusa. Zna ona već šta je dobro za njenu bebu, uostalom njena je i ne tiče vas se, ali ponekada je neophodan predah od osećaja da služe samo kao inkubator. Pokušajte da previdite povremeni trenutak uživanja u ponekom poroku.

  1. Zapitkivanje o razlozima za izbor načina porođaja

Žena koja se porodi carskim rezom nije kukavica niti razmažena, pa zato tako bira. Pogrešno je verovanje da je to izbor žene. Uostalom, carski rez takođe boli, a ponekad je oporavak mnogo teži nego kod prirodnog porođaja. Žena koja uzima epidural nije kukavica niti razmažena, već ne želi da se izlaže bespotrebnom dodatnom bolu, da bi što odmornija dočekala svoju bebu. Žena koja se boji igle i eventualnih neželjenih posledica epidurala nije kukavica niti razmažena, već donosi svesnu odluku u svoju korist, jer se tako ona oseća bezbednije. Ne preispitujte hrabrost mama na porođaju, sigurno je svaka junak u toj situaciji.

   1. Komentarisanje fizičkog izgleda mama

O mama, ubucili smo se! O mama, još dva kilograma i kao novi smo! Nikada, nikada, ali nikada ne kometarišite izgled mama, koliko su se kilograma ugojile ili smršale. Nepristojno je, frustrirajuće i užasno živcira! 

   1. Dojenje

Kada vidite bebu od par meseci koju mama doji u javnosti ili je hrani flašicom, znajte da iza toga stoji par nedelja ljute borbe. A mame koje iz ovog ili onog razloga hrane svoju decu formulom, nisu manje vredne mame, već mame koje su dale sve od sebe i donele najbolju odluku za sebe i svoje dete. Nemojte jednostavno ništa da pitate, ni zašto dojiš ni zašto ne dojiš ni kakvo ti je mleko i je l ga ima dovoljno ni da li si sve probala da održiš dojenje... Sve mame bi vas tada najradije opsovale, a umesto toga uglavnom ih dovedete do suza. Iz najbolje namere. 

   1. Preispitivanje bebinog napretka

Kako dobilo samo 700 grama, kada komšinicino po kilo i po napreduje? Da li sedi sa 6 meseci, da li puzi sa 9? Ko kada prohoda i zašto vaše ne na vreme? Svako dete se razvija individualno i svojim tempom, svako dete se razlikuje i upoređivanje sa drugom decom može samo jako da zabrine mamu.

 1. Problem zvani “Kapica”

Da li je jeres detetu ne staviti kapicu kada je ni vi ne nosite? Da li je jeres skinuti čarapice u sred leta? Da li je jeres ako ga ne pokrijemo preko bubrega, ne utoplimo u bebeće gnezdo i ne obučemo prsluk kada babe misle da bi trebalo? Ili je glupost… možda?

   1. Kritikovanje načina ishrane

Da li je pravilno uvođenje šargarepice po nedeljama ili treba početi sa tikvicom ipak? Zamislite, neke bestidnice se odluče i za teglicu! A ako starije dete kojim slučajem ne voli da jede kuvano povrće, isključivo je mama kriva, zbog loše usađenih navika... Nije fer da to radimo.

   1. Nametanje svog sistema vrednosti

Svaka odluka koju smo doneli u vezi sa vaspitanjem deteta, treba da bude rezultat promišljanja i razgovora između partnera, a ne između celog sela. Nije lako svima ugoditi i to koliko ćete maziti i ljubiti svoje dete ili biti strogi, ne treba da bude tema drugih.

   1. Osuđivanje maminog stava prema poslu

Ako se odluči da se brzo vrati na posao, karijerista i kučka, a ako pak odluči da bude domaćica, zatucana glupača, poznato zar ne? Iza ovako bitne odluke sigurno stoji mnogo argumenata koje je mama već uzela u obzir. Pre svega, nekim ženama je nedostižan luksuz da ostanu kod kuće i maksimalno se posvete bebi, jer bi njihova porodica bila egzinstencijalno ugrožena. Neke su mnogo srećnije ako rade, a zadovoljna mama je i zadovoljna beba. A neke žene najiskrenije uživaju da budu samo mame i domaćice, nemaju potrebu za karijerom i imaju puno pravo da se tako ponašaju, sve dok to ne ugrožava druge. Onda ne ugrožavajte ni vi njih!

   1. Analiza maminog slobodnog vremena

Jako je bitno da mama bude zadovoljna, a to može samo ako uspostavi dobar balans sa obavezama i nađe malo vremena samo za sebe. I zato nema poente analizirati njene razloge za ostavljanje deteta, jer na taj način radi u korist deteta. Povremeni izlazak sa drugaricom, sport ili večera sa partnerom, može samo da doda osmeh na mamino lice i oduzme nervozu i stres.

Hajde da ne upadamo u ove zamke! Ohrabrimo mame umesto da ih kritikujemo i osuđujemo.

Za ovu temu nije dodat ni jedan komentar