logo

Kako da… Napravimo bezbedno okruženje za dete koje puzi i prohodava

Ako imate dete koje puzi ili je u fazi prohodavanja, sigurno ste do sada već shvatili da vam je stan odjednom postao veći. Više je delova stana koji su do sada bili neistraženi od strane deteta, do sada ste i imali koliko toliko kontrolu nad tim gde je dete, a sada je delić sekunde dovoljan da povuče stolnjak sa stola i sve što je na njemu, skine zavesu sa garnišne jednom rukom, zalepi šake na vruću rernu, udari glavom o ivicu stola, upali sve ringle na šporetu (jer su točkiči koji se okreću zabavni), jurne gegavim hodom niz stepenice...

Istina je da ne možemo dete držati pod staklenim zvonom a ne možemo ga držati ni na oku svake sekunde. Istina je i da džaba objašnjavamo jer neće u tom uzrastu razumeti sve.

Ipak možemo da uradimo sve što je u našoj moći, na primer:

1) nemojte držati stolnjake na stolu, istrpite malo bez te estetike zarad bezbednosti deteta i očuvanja živaca. Dete je radoznalo, jednom kada se uspravi na noge, njegova perspektiva sveta koji poznaje do tada mu se u potpunosti menja. Sada vidi stvari koje do tada nije, a ako se još samo propne na prstiće videće još... Logično i refleksno pridržaće se za stolnjak u želji da vidi ili dohvati nešto što je baš na sredini stola... i eto muke.

2) ako ikako možete da živite jedan period bez zavesa, skinite i njih (ako ih imate), dete u nestabilnom hodu se refleksno pridržava za stvari pa je logično da će se baš za zavesu pridržati kada krene ka prozoru ili terasi. Ne potcenjujte snagu jednogodišnjaka, zaista može jednom rukom da skine zavesu sa garnišne, zajedno sa garnišnom.

3) na sve ćoškove stolova (ali i na druge ćoškaste delove nameštaja) stavite one zaštitne silikone (ima da se kupe svuda po radnjama sa bebi opremom), ne koštaju mnogo a čuvaju od razbijenih glava. Ako ne nađete te štitnike možete napraviti sami nešto nalik tome, od sunđera i izolir trake ili običnog silikona kojim ćete obložiti ćoškove.

4) ako imate stepenice, ogradica je obavezna, i to ona koja se pričvrsti za oba kraja stepeništa i ima sigurnosnu bravu. Videli smo sto puta na YouTube kako i mačke mogu brzo da savladaju otvaranje jednostavnijih brava, a to će naučiti i dete, pa gledajte da bude stvarno dobro zabravljeno. Ta ogradica ima takođe da se kupi u radnjama sa bebi opremom a možete je i napraviti sami. U ovom slučaju nema jeftinijih rešenja jer bilo koja druga prepreka na koju ste pomislili da može da zameni ogradicu je još opasnija (stolica, sto, komoda i slično).

Idealno je da dete što pre naučite da se samo spušta niz stepenice, nogama napred, kao kada se spušta sa kreveta. Bolje ga naučiti što pre nego braniti dugo, jer jednom kada se to usvoji, dete će bezbedno umeti da se spusti i popne – četvoronoške.

5) šporet i vruća tela u stanu – nemamo svi visoke rerne koje dete ne može da dohvati niti imamo svi šporete koji imaju zaključavanje. I za šporet i za grejna tela u kući važi isto pravilo – to je pec i to se milion puta mora ponavljati da je nešto čemu se ni ne prilazi (kao i štekeri za struju). Kada je rerna upaljena držite dete na oku. Usmeravajte dete da se pridržava za druge delove nameštaja a da kuhinju izbegava. Postoje i razne zaštite za rerne i peći.

6) štekeri u stanu – obavezno u sve štekere stavite zaštitu, i to onu koja ide duboko u utikač da je dete ne može samo izvući. Izbegavajte one zaštite sa svetlima jer je to deci još privlačnije. Te zaštite stvarno nisu skupe a sve utikače koje možete sakrijte od pogleda nekim masivnijim nameštajem da ne budu baš na dohvat ruke.

7) rasklonite sav nameštaj sa sredine sobe - generalno za dete koje počelo da puzi a isto važi i za dete koje je počelo da pohodava, važi pravilo da sav nameštaj koji možete postavite po ivicama prostorija, kako bi dete moglo nesmetano da se kreće po sobi i ako padne da padne na pod ili tepih a ne da se udari o nešto na sredini sobe. Dok dete prohodava sklonite sve krpare ako ih imate jer su klizave, ne perite pod nečim što će da uglačati još više jer ni pod ne sme da bude klizav. Birajte čarapice sa gumama na tabanima ili cipelice / patofne koje nisu klizave ili jednostavno pustite da ide boso, to je već na vama.

8) za sve kuhinjske elemente kao i druge delove nameštaja koji se otvaraju takođe postoje štitnici koji se mogu kupiti u radnjama sa bebi opremom, a možete i sami da napravite neku zaštitu tog tipa da dete ne može samo da otvori (npr. ormare zalepite visoko krep trakom)

Generalno izbegavajte hodalice / šetalice. Neke zemlje (Kanada npr.) su ih zakonom zabranile, jer se ispostavilo da se daleko više nezgoda dešavalo deci koja su u njima nego deci koja ih nisu koristila. Najopasnija kombinacija je šetalica i stepenice. Takođe lekari i fizijatri širom sveta ne preporčuju šetalice, jer dete stabilnije nauči da stoji i da hoda bez njih. Odluka je svakako na vama, uz sve mere opreza, naravno.

Neka deca neće puzati, puzanje svakako nije obavezna faza, pa nemojte da vas to brine, neka deca prohodavaju ranije, neka kasnije i sve je to individualno. Neka deca će prvo prohodati, pa početi da puze. Bilo kako bilo, sve što je do tada bilo pod kontrolom, više nije, i pravila se menjaju.

Upamtite da je dete koje puzi brže od deteta koje hoda, a često je brže i od nas samih, a definitivno je brže od baka i deka!

Za ovu priču nije dodat ni jedan komentar