logo

Kako da... Ipak dozvolimo detetu crtanje po zidovima

Sigurno smo skoro svi imali priliku da uživamo u umetničkim delima koja su nam deca priredila po zidovima, ormarima, vratima, pločicama i drugim delovima stana i nameštaja. Prvo moramo da razumemo nekoliko stvari: deca su radoznala i za njih je fascinantan prizor predmet koji ostavlja svoj trag (olovka, flomaster, kreda itd); deci je lakše i logičnije da koriste veću površinu jer je koordinacija oko-ruka u tom uzrastu takva da prvo prave veće pokrete celom rukom, pa zato pre biraju zid nego papir; u tom smislu im je lakše da to rade stojeći ili uspravno sedeći kada im je površina po kojoj crtaju u visini očiju.

Sada kada razumemo zašto se to dešava ne moramo da se nerviramo nego da vidimo šta možemo da učinimo da im taj proces umetničkog zanosa olakšamo, a ujedno sačuvamo svoje živce i novac za krečenje i farbanje.

Za početak posmatrajte gde dete najviše crta, očigledno mu je to ili omiljeno mesto ili najlakše pa se fokusirajte na taj deo stana, uz dogovor da može tu i nigde više.

1) Uzmite papire velikih formata ali bele boje – hamer ili papir za flip čart. Papir za flip čart je dobro rešenje, jeftiniji je od hamera a ima ga puno u rolni i ima ga u skoro svakoj papirnici. Kada kupujete rolnu papira za flip čart tražite čisto belu bez linija ili kvadratića.

2) Zalepite ga krep trakom na površinu gde je dete krenulo da crta. Ti papiri su dosta tanji od hamera pa koristite po tri sloja.

3) Detetu dajte flomaster, krede u boji ili voštane boje (naravno ako je dovoljno veliko da ih koristi a ne stavlja u usta), nikako markere jer oni mogu da probiju flip čart i da opet imate tragove po zidu. U svakom slučaju nešto što ostavlja lakši trag, drvene bojice nisu opcija za sada. Ako je dete dovoljno veliko, dajte mu i vodene boje

4) Dogovorite se da je to mesto za crtanje – samo na tim papirima. Možete da zalepite i na još nekoliko mesta, ali neka bude dogovor da se samo po tome crta. Papire menjajte kada se popune.

5) Pomozite detetu da nauči da crta krug tako što ćete mu pokazati da ga prvo crta veliki pokretom ruke iz ramena, a kasnije da ga umanjuje.

Kada dete malo poraste moći će lako da pređe na crtanje za stolom na manjim papirima i da koristi različite bojice. Za sada uživajte u muralima koji krase vaš dom, ali i u vremenu koje ćete sebi sigurno kupiti ovom aktivnošću.

 

Za ovu priču nije dodat ni jedan komentar