logo

Kako da... uspostavite sistem nagrada i kazni bez pravih nagrada i pravih kazni

U literaturi o roditeljstvu ima dosta različitih pristupa i škola učenja koje govore o nagradama i kaznama, kao i protiv nagrada i kazni. U ovom tekstu nećemo pisati o ovim raspravama. Radije ćemo izložiti nekoliko saveta kako da izbegnete prave nagrade i prave kazne, ukoliko ste pobornik škole vaspitanja bez istih.

Dakle, u dilemi ste kako da dete nagradite za nešto, a da mu ne kupite neku skupu igračku i istovremeno, kako da dete „kaznite“ za neko ponašanje koje vam se ne sviđa, a bez prave kazne (time-out, zabrane gledanja crtaća, grdnje i slično).

Postoje razne mogućnosti i za to, a jedna od njih su takozvane nagradne karte. To je opcija gde vi detetu za nagradu zapravo ne kupujete ništa, a za kaznu mu takođe ne oduzimate ništa. Pa kako to onda radi?

Evo jednog primera.

Možete da pronađete karte na internetu (na engleskom se zovu: rewarding charts) i da ih odštampate, a možete i da ih sami napravite (isečete iz časopisa slike ili nacrtate).

To su karte na kojima nalaze obično motivi koje deca vole: gusari i blago do kog treba da dođu, princeza i zamak do kog treba da dođe i slično. Dakle, na jednom kraju papira je nacrtan npr. mali pirat a na drugom kraju papira je blago. Između gusara i blaga je put koji gusar treba da pređe, na putu se nalaze manja blaga koja će ga dovesti do velikog, npr. u 10 ili 20 koraka.

Odaberite kartu sa temom koja će se detetu svideti.

Papir zalepite na karton i okačite negde na vidno mesto (frižider, zid...).

Uvek koristite jednu kartu za jednu stvar koju želite da postignete (npr. ako želite da vam dete svaki put kaže kad mu se piški pa da piški u nošu, ili želite da dete jede više voća i slično).

Svaki put kada dete uradi to što želite da postignete, dobija nagradu tj. pravi jedan korak napred i osvaja manje blago. Što više koraka napravi, više napreduje na karti. Ako nije to uradio, "kažnjava" se time da ili ne napreduje ili se na karti vraća jedan korak u nazad.

Ovo možete da koristite za različite situacije koje su vama važne – kada želite da dete uspostavi neku naviku (sklanjanje igračaka, piškenje u nošu i slično) ili da ne radi nešto što vam se ne sviđa (čupa drugu decu i slčno).

Kada završite sa jednom kartom, postavite sledeći cilj i pravite novu. Srećno!

 

 

Za ovu priču nije dodat ni jedan komentar