logo

Kako da...detetu operemo kosu bez suza

"Dete voli vodu, pa što se onda dere kad mu perem kosu?!", je pitanje od milion dolara na koje niko nema odgovor! Opustite se, nema savršenog recepta, svi smo u istom problemu.

Imajte samo na umu da su neka deca zaista preosetljiva, te da im je pranje kose dodatni nadražaj i da to nije isto kao kada se kupaju u bazenu, reci ili u moru, pa čak i kada zarone i pokvase glavu. I da ta preosetljivost uglavnom prestaje vremenom, kako rastu, a do tada je jedino rešenje da se naoružamo maksimalnim strpljenjem.

Ipak, evo par saveta:

  1. Nabavite štitnik za pranje kose. Bolje ga prvo od nekog pozajmite, da ne bacate pare ukoliko detetu ne odgovara. Ako je akcija uspešna, onda svakako nema cenu, koliko god da košta.
  2. Povedite i medu, lutku, omiljenu igračku – da i njoj perete kosu. Još je bolje da joj dete pere kosu, čime ćete detetu približiti proces i iz vašeg ugla. Ovo važi i češljanje posle: sve igračke "idu" na češljanje koje traje dok vi ne očešljate dete.
  3. Napravite promenu: ako ste navikli dete da se uvek kupa  u kadi punoj vode, probajte samo sa tuširanjem, ili obrnuto, ako je dete naviklo da se tušira, probajte da napunite kadu ukoliko je imate. Promena je dovoljno zbunjujuća.
  4. Ako je dete malo starije, 3-4 godine, predložite da samo sebi opere kosu, pa kako ispadne. Najveći rizik je poplava u kupatilu, ali ako ova fora upali, pri svakom sledećem pranju poplava će biti manja.
  5. Zalepite na plafon iznad kade/tuš kabine neku sliku – omiljeni lik iz crtaća ili nešto slično, a zadatak će biti da dete gleda u sliku svaki put dok mu perete kosu. Na taj način će sve vreme glavu držati tako da mu se voda ne sliva preko lica.
  6. Kupite neke sitne nalepnice (ako ste spremni da oblepite pločice), pa posle svakog uspešnog pranja bez dranja, kao nagradu dajte detetu da zalepi po jednu sličicu na pločice. Samo posle uspešnog pranja, nikako drugačije.
  7. Probajte sa nežnom masažom glave, kao kod frizera – masaža svakako opušta.
  8. Probajte da skinete glavu tuša i da ispirate kosu samo tankim, blagim mlazom vode iz direktno iz creva, jer su glave tuševa ponekad takve da propuštaju oštre sitne mlazeve vode, što može da stvara neprijatne senzacije i dodatno iritira prskanjem na sve strane.
  9. Šampon nanesite prvo na svoje ruke, pa onda na kosu i stavite ga malo, kako ne bi morao dugo da se ispira.
  10. Probajte da detetu oko ramena stavite veći peškir koji će se natopiti toplom vodom tokom pranja kose. Toplota peškira će biti prijatna, a pokvašen peškir je i teži i stvoriće blagi i nežan pritisak – prijatnu senzaciju koja će ublažiti neprijatne senzacije na glavi tokom pranja kose.
Za ovu priču nije dodat ni jedan komentar