logo

Carski rez – ne veruj previše svojim super moćima

Ceo zivot se plašim bola. Čini mi se da me je sve uvek bolelo više nego druge, tolerancija minimalna. Ali trudna, ja sam dobila neker super moći, tj. super misli - ja to mogu, ja to hoću, ja to želim, najbolje za moje dete – prirodni porođaj. Čak sam razmatrala i opciju porođaja kod kuće!!

Iako mi je ginekolog savetovao carski rez zbog moje hronične dijagnoze, ja sam učitavala da on to radi iz ličnog komfora i želje za novcem. Odlučno čekam prirodni porođaj, bez prethodnih dogovora čak i sa anesteziologom. Kako mogu druge žene, mogu i ja.

Porođaj kreće dve nedelje pre termina, nedelja noć. Moj ginekolog/akušer je na godišnjem odmoru van zemlje, a njegova koleginica koja je trebalo da me preuzme u slučaju porođaja počinje da radi od sutra! Porađam se u državnoj bolnici u inostranstvu – Rumuniji. Puna poverenja u sebe, majku prirodu, rumunsko zdravstvo, porađam se bez dogovorenih i ugovorenih doktora, podrške. Soba za porođaj je povezana sa sobom za pripremu i odmor od porođaja. Dve se odmaraju, porodile u mom prisustvu da glas nisu pustile, jedna je na indukciji i ja na pripremi. Dve babice biraju srpsku muziku (narodnjake) da me opuste, jedino se ja čujem. Iako sam uredno prošla obuku disanja za porođaj i komplet program, ne mogu da ih primenim, jer su trudovi jaki i učestali. Bilo mi je vruće, iako u laganoj spavaći, a doktor je opomenuo sestre da MI NE DAJU DA SE SKIDAM, jer je to valjda neukusno i neprimereno ?!?! U roku od tri sata tražim epidural! Dežurni anesteziolog odbija da mi da anesteziju, jer su mi rezultati krvi stariji od mesec dana, a aparat u bolnici trenutno ne radi. Bolovi su toliko jaki i česti da ne znam da skačem ili da se stisnem. Jedina šetam i javljam po hodnicima. Doktor koji dolazi da me pregleda nešto pre sedam ujutru dobija refleksni šut nogom i sočne srpske psovke pri pokušaju da me pregleda. Donose odluku da mi nova smena doktora uradi carski rez!!

Tih poslednjih pola sata bili su neizdrživi. Kad je hirurška sala bila spremna, žena anestiziolog me je pitala da li želim epidural ili totalnu, odabrala sam onu koja će brže da deluje – totalna. Jedva sam se uspela na porođajni sto i u nekoliko sekundi zaspala.

Na intenzivnoj nezi, čistačica mi nudi pojas za stomak za neke pare. Prvi put se ne pravim pametna, kupujem, koristim i blagoslovim!

Brzo sam se oporavila, uzimala jake lekove za bolove koje su nudili doktori ukoliko nam je potrebno i izašla iz bolnice u subotu. Iako taksijem, osećala sam da mogu da vozim i sama, i žalila što nisam došla svojim autom!?!?

Ožiljak mi se ne vidi.

Za drugo dete ću biti spremna na sve opcije, poslušati lekare i iskusne žene.

 

Za ovu priču nije dodat ni jedan komentar